· 

Horses2Fly: ‘Als iedereen wist hoe gemakkelijk export verloopt’

Alex Nijboer en Pascale Drijfhout van Horses2Fly. Foto www.dinetteneuteboom.com  
Alex Nijboer en Pascale Drijfhout van Horses2Fly. Foto www.dinetteneuteboom.com  

Je scrolt door de collectie van een online veiling en je oog valt op een veulen of sportpaard. Een aankoop is vlot gedaan, maar dan? Hoe krijg je je nieuwe aanwinst thuis? Horses2Fly van Alex Nijboer en Pascale Drijfhout is één van Nederlandse transportbedrijven die ervoor zorgen dat paarden overal ter wereld afgeleverd worden. Hoe gaat dat in z’n werk en wat wordt er van de klant verwacht? Een paar vragen aan Alex Nijboer.

 

1. Waarin onderscheidt Horses2Fly zich?

“Door veel persoonlijk contact met de klanten, de 70 quarantainestallen aan huis onder supervisie van mijn vrouw en gespecialiseerd paardenarts Pascale en veel aandacht voor dierwelzijn op alle vlakken. Horses2Fly bestaat nu zes jaar. We regelen quarantaine, transport, documenten en de vluchten. Het is een one-stop-shop. Mensen willen gemak, net als dat je bij Zalando iets bestelt. Je betaalt en het wordt thuis afgeleverd.”

 

2. Wat betekende de Covid-19 crisis voor het bedrijf met de gecancelde vluchten en de paardenhandel die nagenoeg stilviel? 

“Aanvankelijk leek het een ver van mijn bed show, maar ineens was Covid er. De NVWA besloot al snel geen exportcertificeringen te doen en toen lagen wij stil met 10 man personeel en al onze maandelijkse kosten. Ik beleef veel plezier aan lobby’en binnen de politiek. Dat leidde ertoe dat de NVWA toch weer groen licht gaf, mits de exportcertificering aan bepaalde richtlijnen voldeed. Chantal Gelissen in het zuiden en wij in het noorden waren de eersten die het weer op de rit hadden. Vliegen kon nog niet, maar er waren nog wel paarden die binnen Europa verplaatst moesten worden en waarvoor wij de certificering mochten doen. Langzaamaan ging alles weer open en ik moet zeggen: We hebben het sinds de Covid nog nooit zo druk gehad. Er wordt volop paarden geëxporteerd.”

 

3. Door de Covid-19 crisis is het aantal online veilingen explosief gegroeid. Merkt Horse2Fly dit? 

“Ja, wij pikken ook zeker een graantje mee. In het begin werden we benaderd door veilingen. ‘Als jullie ons sponsoren, krijgen jullie naamsbekendheid.’ Dat hebben we een paar keer gedaan, maar dat hebben we inmiddels omgedraaid. De veilingen mogen onze diensten aanbieden zodat hun klanten zien hoe makkelijk paarden te importeren zijn. Veilingorganisator Mathijs Brouwer zag als eerste in, het is een win-win situatie, het KWPN volgde. Mensen bereiden zich nu beter voor op de kosten die na een veilingaankoop nog komen.”

 

4. Heeft het huidige tekort aan personeel op luchthavens en de stijgende olieprijzen invloed op de transporten van paarden?

“Zeker. De tarieven zijn 30 tot 40% gestegen. Maar dat is overal zo, toch? Kijk naar het krachtvoer voor je paarden, de diesel, de dagelijks boodschappen. Ondanks alles worden er veel meer paarden overgevlogen. We kunnen ook nog steeds alle landen bedienen.”

 

5. Wat mag de klant van jullie verwachten? En wat verwachten jullie van de klant?

“Wij regelen de hele export van A tot Z. Wat we van onze klanten verwachten? Dat ze hun gegevens aanleveren en (Alex lacht) de factuur betalen. Zo simpel is het. Ik heb een klant in Amerika die in Nederland paarden koopt en het transport door ons laat verzorgen. Toen ik een keer vroeg om reclame te maken zei hij: “Nee, liever niet. Als mensen weten dat het zo makkelijk is om een paard te importeren, dan ben ik een deel van mijn handel kwijt!”

 

6. Wat zijn de meest gestelde vragen van klanten? 

“We hebben nu met meer particulieren te maken dan eerder en dan heb je ook meer vragen. Hoe is het met mijn paard? Wanneer vliegt ie? Welke entingen moet hij hebben? En natuurlijk wat het kost. Maar ook bijzondere vragen, zoals een klant uit Pakistan: ‘Kun je graszaad met een paard meesturen?’ Dus ik vroeg hem waarom. ‘Nou, wat denk je dat een paard eet’, zei hij en hij vroeg me hoe snel gras groeit. Dat is natuurlijk wel een grappige anekdote, maar je hebt er mee te maken. Hij heeft van de aankoop van het paard afgezien en me bedankt voor de informatie.”

 

7. Heb je tips voor fokkers van veilingveulens die naar het buitenland verhuizen? 

“Zorg dat een veulen ruim op tijd afgespeend is, goed in conditie is en gewend aan krachtvoer. We hebben fokkers gehad die hier met merrie en veulen aankwamen, het veulen op stal zetten en de merrie weer mee terugnemen. Bij het spenen gaat de weerstand van een veulen al achteruit, laat staan dat ze in een nieuwe omgeving komen en nog een lange reis tegemoet gaan. Als je wil dat ze in goede gezondheid aankomen bij de klant, zorg dat ze al van de merrie af zijn en fit aan de reis beginnen.” 

 

Auteur: Wendy Scholten

Overname mogelijk met bronvermelding / link naar Horse Auctions Europe