· 

ET of ICSI, wat kost dat? Hans Hurkmans geeft inzage (deel 1)

Hans Hurkmans
Hans Hurkmans

Wat kosten embryotransplantatie, ICSI en een draagmerrie? Het zijn vragen die regelmatig via social media gesteld worden aan Wendy Scholten, de drijvende kracht achter veilingplatform Horse Auctions Europe. We geven hier een overzicht, maar we hebben zelf nog meer vragen aan fokkerijspecialist Hans Hurkmans. Die bewaren we voor deel 2 en 3 op 15 augustus en 1 september.

 

Hans Hurkmans uit Milheeze is gespecialiseerd in embryotransplantatie en ICSI bij paarden en runderen. Ook verzorgt zijn bedrijf de opslag en verzending van embryo’s.

 

1. Wanneer kies je als fokker voor embryotransplantatie en wanneer ICSI?

‘’Embryotransplantatie is interessant als je een waardevolle merrie hebt en daar meerdere nakomelingen in één jaar van wil. Als je een merrie in de sport hebt lopen, kan ET ook een goede keuze zijn. De merrie hoeft zelf geen veulen te dragen en je kan de foktechnische waarde van de merrie toch benutten. ICSI kan je onder meer toepassen bij oudere merries die zich al in de sport bewezen hebben, niet meer zelf drachtig kunnen worden of waarbij spoelen moeilijk is. ICSI wordt ook ingezet bij schaars sperma. Je kan dan toch nog gebruik maken van bewezen, overleden hengsten zoals Heartbreaker en Chacco Blue.”

 

3. De laatste jaren hebben embryotransplantatie en ICSI een enorme vlucht genomen in de paardenfokkerij. Wat merk jij hiervan?

‘’De omzet van ET en met name die van ICSI is bij ons 50 tot 60% gestegen. We moeten alle zeilen bijzetten om aan de vraag te voldoen. Je ziet dat steeds meer mensen voor ICSI kiezen in plaats van spoelen, omdat ze dan met één behandeling twee of drie embryo’s kunnen maken. Om hetzelfde resultaat te krijgen moet je een aantal keren spoelen. Onze grootste klantengroep zijn mensen met een springmerrie die uit de sport is of foktechnisch heel interessant is (70%). Daarna komen de Arabieren en Quarterhorses (15%), gevolgd door dressuurmerries (15%).”

 

4. Wat moet een fokker weten voordat hij gebruik maakt van ET of ICSI?

“Dat hij bij beide methodes veel meer kosten gaat maken dan bij een normale dekking. Weeg af of het de investering waard is en of je er een verdienmodel van wil maken. Als je één of twee veulens verkoopt, kan je de kosten terugverdienen en heb je de andere veulens voor niks. Bij ET moet je gemiddeld drie spoelingen doen om één veulen te krijgen, want het lukt niet altijd in één keer. Dan heb je nog draagmerriekosten. ICSI is duurder, waarbij je meerdere embryo’s wil maken om de kans te vergroten dat een embryo uitgroeit tot een veulen.’’ 

 

5. Aan welke kosten moet je – naast het dekgeld -  in doorsnee denken bij ET? 

- Eén spoeling: 250 euro (in doorsnee 2 tot 3 spoelingen nodig om 1 veulen te krijgen)

- Dierenartskosten en transplantatie: 300 euro

- Huur van een draagmerrie: 2.500 tot 3.000 euro

Totaal 3.050 tot 3.550 euro per veulen *

 

6. Wat zijn de kosten bij ICSI?

- Winnen & direct transplanteren van twee embryo’s: 2.000 euro

- Extra kosten voor invriezen & op later tijdstip inzetten 2 embryo’s: 1300 euro

- Huur van twee draagmerries: 5.000 – 6.000 euro

- Totaal 7.000 euro tot 9.000 euro per twee veulens

  (gemiddeld dus 3.500-4.500 euro per veulen) *

 

 

*Let op: houd er rekening mee dat niet alle embryo’s opgenomen worden door draagmerrie, waardoor je wel de kosten hebt en geen veulen. De huur van een draagmerrie gaat in vanaf 45 dagen dracht tot 4-5 maanden nadat het veulen geboren is. De kosten kunnen verhoogd worden met een borg. De borg wordt geretourneerd nadat de draagmerrie terugkomt na het spenen van het veulen. 

 

Zijn alle merries geschikt als draagmerrie? En zijn er merries waarbij je ICSI afraadt? In deel 2 van deze reeks gaan we daar verder op in met Hans Hurkmans.

 

Meer info over embryotransplantatie

Meer info over ICSI